Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 stycznia 2018

Drożdżówki z makiem


600-650  g mąki
1 op suchych  drożdży
2 żółtka
50 g masła
250 ml mleka
80 ml wody
3 łyżki cukru
szczypta soli

1 puszka maku
2-3 białka

Mleko i wodę mieszamy i podgrzewamy na lekko ciepło dodajemy cukier i drożdże.
Mąkę mieszamy z solą Dodajemy mleko z drożdżami rozmieszane żółtka i roztopione masło, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, otaczamy w mące i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy i wałkujemy duży prostokąt. ok 60x40 cm
Mak mieszamy z białkami (nie trzeba ubijać) Smarujemy równomiernie całe ciasto i zwijamy w rulon. Kroimy w trójkąty i przyciskamy przez środek trzonkiem drewnianej łyżki . Odkładamy drożdżówki do podrośnięcia. smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy w temp 180 st przez ok 25-30 min.



2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...